Airbnb edulugu pildis

Seekordse postituse autor on Edith Soosaar, kes on rändur, vabakutseline kirjanik ja multiversalist. Muude ettevõtmiste hulgas on ta üle kuue aasta tegelenud kinnisvaraga, seal hulgas suvemajutuse pakkumisega nii Eestis kui Inglismaal.

 

Airbnb lugu algas kümne aastat tagasi kolme õhkmadratsiga tudengikorteri elutoa põrandal. Praegu on tegemist 31 biljoni dollarilise börsiettevõttega. Nende kodulehel on valida 4,2 miljoni pakkumise vahel ning iga päev broneerib omale öömaja ligemale pool miljonit inimest.

Kui Airbnb 2008 aasta augustist broneerimiskeskkonna avas (algne nimi Airbed and breakfast) kasvas majutuspakkujate ning broneeringute hulk aeglaselt. Jagamismajanduse juures ei piisa ainult hea toote või teenuse pakkumisest, vajalik on saada kokku kriitiline mass pakkujaid ja kasutajaid.

Kuigi tagasi vaadates tundus turg lausa ootavat sellist initsiatiivi, ei olnud algus lihtne. Tänaseks viidatakse käibekeeles sarnast teenust pakkuvatele portaalidele vahel ka kui Airbnb kloonidele, ei olnud nad isegi alguses esimene ega ainus. Kuulutuste portaal Craigslist oli peamine platvorm neile, kes otsisid hotellimajutusele alternatiivi. Kuidas sai just Airbnbst turuliider kodumajutuses on miljoni, või pigem 31 biljoni, dollari küsimus?

Üheks Airbnb edu põhjuseks on kindlasti fotograafide palkamise otsus, mis tehti New Yorki laienemisel. Kui New Yorki vallutama minnes kasvas broneeringute hulk alguses aeglaselt, siis lendasid firma asutajad ise kohale ning broneerisid majutused erinevates Airbnb-s, et analüüsida sealset olukorda. Selgus, et paljud majutuse pakkujad kasutasid telefoniga tehtud pilte, mis olid tihti tumedad ja udused ega näidanud pakutavat eriti ahvatlevalt.

Probleemi lahenduseks soovitati neile koostada kinnisvara pildistamise juhend ning see kuulutajatele laiali saata. Selle lahenduse põlgasid noored ettevõtjad ära. Nagu start upile kohane ei kartnud nad ise „käsi mustaks teha“. Nad rentisid korraliku kaamera, käisid ukselt uksele, tegid korteritest korralikud pildid ning asendasid kuulutuste pildid professionaalsete fotodega. Tulemused olid kiired – uute fotodega kuulutuste broneeringute arv kahe-kolme kordistus ning kuu lõpuks oli käive New Yorgi piirkonnas kahekordistunud.

Sealt edasi oli tee selge. Kuigi alustaval ettevõttel oli raha vähe, otsustasid nad palgata 20 fotograafi. 2010 aastal teatas Airbnb, et suuremates linnades on kõigil majutuse pakkujatel võimalik endale tasuta professionaalsed pildid tellida. Teenus oli majutuse pakkujate hulgas kohene hitt. Vähem kui kahe aastaga oli palgatud fotograafide arv tõusnud 2000-ni ning broneeringute hulk saavutanud eksponentsiaalse kasvu.

Vastus küsimusele, miks üks ettevõte on edukam kui teine, ei ole isegi tagantjärele tarkusena alati lihtne. Võib öelda, et professionaalsete piltide pakkumine oli üks neist (paljudest) otsustest mis ennast õigustas. Kuni 2017 aasta suveni oli Airbnb fotograafide teenus tasuta. Tänaseks on tegemist tasulise teenusega.

Korralikud fotod külaliskorterist, mis mängisid nii suurt rolli Airbnb eduloos, kodumajutuse turuliidriks saamisel, on tänaseks peaaegu normiks kujunenud ka Eestis. Kinnisvara ja kodumajutuste portaalides on piltide kvaliteet märkimisväärselt paranenud ning professionaalsete kinnisvara fotograafide teenuseid kasutatakse järjest usinamalt. Tellides oma kinnisvarale korralikud pildid otse fotograafilt saad lisaks Airbnb-le kasutada neid teistestes kodumajutuse portaalides ning sellega broneeringute hulka veelgi enam suurendada.

Previous
Previous

Kinnisvara pildistamine – kuidas see kliendi jaoks välja näeb?

Next
Next

Reisijutud: Hong Kong – sillad, sillad, sillad